Paul Buchanan.

/Paul Buchanan

Op deze plek aan de Voorhaven in Historisch Delfshaven zit al ruim 30 jaar een kunstcafé, het begon als Gommers’ en nu alweer drie jaar onder de naam ’t Pakhuys. Nu de Corona-maatregelen het weer toelaten, zijn de exposities ook weer begonnen.

Via een aardige buurman meldde Paul Buchanan zich bij Erik Wellen, eigenaar van ’t Pakhuys, dit is alweer enige tijd geleden. Ze raakten in gesprek, Paul was erg onder de indruk van Historisch Delfshaven en zijn eerdere werk sprak Erik erg aan.

Het werk van Paul, geboren in 1970 in Glasgow, Schotland, is figuratief maar soms tegelijk wat abstract. De ene keer laat hij de kijker het complete beeld zien, in een ander werk wordt er ingezoomd op een detail, waardoor het abstract begint te lijken. Het werk beslaat diverse stijlen en materialen, van sommige zijn ook genummerde en gesigneerde art prints beschikbaar.

Het onderliggende thema van deze expositie is “Wat is thuis” of “What is home” in Paul’s moedertaal; Paul heeft dit onderwerp verkend met veel verschillende media en kunstwerken. En de kijker ziet veel water, Paul is er al sinds zijn kindertijd gefascineerd door; het mystieke van het water, de horizon, en de vraag wat zou er aan de overkant zijn. Er zijn prachtige inkttekeningen en aquarellen te zien van Historisch Delfshaven en ook zeer kleurrijke werken met olieverf van de molens in Kinderdijk, waar Paul enige tijd heeft gewoond.

Hoe ontstaan deze kunstwerken? Paul maakt een vergelijking met topsport, er is enig talent voor nodig, maar ook de vorm van de dag en hard werken. Je raakt in een flow, het kan zijn dat dit pas enkele dagen later ontstaat, nadat Paul zijn onderwerp in levenden lijve heeft bekeken. Hij werkt op basis van ruwe schetsen, daarna is het wachten op inspiratie en het juiste moment, dat kan enige tijd later zijn en dan vallen de gemaakte schetsen en de herinneringen in zijn hoofd ineens samen.

De werken zijn door Paul zelf ingelijst in oude, vaak antieke lijsten, opgekocht op diverse markten in Nederland. Hergebruikte materialen, waardoor een bijzondere mix van oud en nieuw ontstaat. Het geheel is door Paul zelf opgehangen en deze eclectische mix vormt op zichzelf al een fraaie compositie.

Paul Buchanan heeft in het verleden ook deelgenomen aan diverse internationale kunstfestivals, zoals in Georgië, Kroatië en Zuid-Korea. Naast zijn werk als kunstschilder is Paul ook werkzaam als onderwijs-deskundige aan de Willem de Kooning-academie te Rotterdam.

Zondag 17 oktober 2021 om 16:30 uur vindt de vernissage plaats. De expositie loopt nog door tot en met 28 november 2021.

× How can I help you?